O sushi
Suši je jedno z nejznámějších japonských jídel. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale suši je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou připravenou k tomuto účelu.
Suši se vyrábí z rýže nišiki, která se uvaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sušinoko. Po vychladnutí této základní ingredience se používá jako hlavní přísada suši.
Pokud se vytváří suši maki nebo suši temaki, nanáší se na plátky mořské řasy nori hotová rýže nišiki. Na vrstvu rýže se nanese velmi tenká vrstvička pasty z křenu wasabi a na takto vzniklý polotovar se pak vkládá zelenina (okurka, mrkev), avokádo, na kousky nakrájený syrový či uzený losos, míchaná vajíčka nebo kaviár. Výsledná vrstva se pak sroluje, vychladí a nakrájí na 2,5 cm silná kolečka. Dále existuje spousta dalších druhů suši, jako např. Nigiri-zuši (pokud tvoří slovo suši příponu za jiným slovem, píše se se z), což je váleček ze suši rýže, potřený trochou wasabi (namida) a obložený kouskem omelety, ryby, nebo zeleniny. Pod kategorii nigiri patří také gunkan – maki-zuši, což je proužek nori obložený rýží a sypkou přísadou (ježovka, kaviár), ručně smotaný do válečku. Mezi druhy podobné nigiri-zuši patří například temari-zuši, což funguje na stejném principu jako nigiri samotné, jenom s tím rozdílem, že z rýže se formuje koule. Mezi další druhy se řadí sašimi, což je pokrm ze syrových ryb naaranžovaných na talíři, čirashi-zuši, které se skládá z vrstvy okyselené rýže, na kterou se kladou ryby, zelenina, vejce aj. Mezi v Evropě méně známé druhy patří například inari-zuši (náplň zabalena v taštičce z tofu), oši-zuši, které po zformování vypadá jako dort.
Zdroj: Wikipedia